musicpic

Mikko Pettinen – Why Not


Mikko Pettinen Why Not
on trumpetisti Mikko Pettisen (Umo, MP4, Mikko Pettinen & Happy People, Helsinki-Cotonou Ensemble) uusi jazzyhtye, todellinen huippukokoonpano, joka on perustettu syksyllä 2018. Why Not soittaa Mikko Pettisen uusia, juuri tälle kokoonpanolle sävellettyjä kappaleita, joissa akustinen jazz kohtaa elektroniset sävyt, efektit, luupit, etnosävyt, vapaamman improvisoinnin ja paikoitellen ambientitkin tunnelmat. Bändin ytimenä on pianoton kvartetti Chet Bakerin ja Gerry Mulliganin kokoonpanolla (trumpetti, baritonisaksofoni, basso ja rummut), mutta siihen tuo uusia ja yllättäviä sävyjä ja tasoja basisti Vesa Ojaniemen (Kasperi Sarikoski Nuance, Umo, Aapo Heinonen Quintet) ohjelmoinnit, joissa hän käyttää konemusiikista tunnettuja sämplereitä ja rumpukoneita ja saa ne elämään.

Rumpali Tuomas Timonen (mm. Herd, Tuomas Timonen Lifetime, Aleksi Tuomarila, Tuomas J. Trio, Yona) loihtii rumpusetistään aivan uusia soundeja Sensory Percussion –tietokoneohjelman avulla ja saksofonisti/multiinstrumentalisti Joakim Berghäll (Berghäll Triality, Ismo Alanko, Helsinki-Cotonou Ensemble) tuo baritonisaksofoninsa lisäksi sävyjä bassoklarinetistaan ja sellostaan sekä efektilaitteistaan. Mikko Pettisen soitinarsenaaliin kuuluu tässä kokoonpanossa trumpetin, flyygelitorven ja kornetin lisäksi laulu ja koskettimet, efektipedaalein väritettynä sekä ilman. Pettinen on saanut inspiraation sävellyksiin maailman nykytilasta, dystopiasta, ilmastonmuutoksesta ja luonnosta.

”Halusin tehdä jotain uutta ja yllättävää; sekä itselleni, bändikavereilleni sekä kuulijoille. Halusin haastaa itseni ja käyttää sävellyksissäni erikoisempia tahtilajeja. Tähän käytin apuna netin kautta ostamaani intialaista tablarumpukonetta. Tässä sävellystyössäni en ole kyseenalaistanut mitään vaan olen vain antanut ajatusten virrata. Siksi tämä musiikki on minulle todella rehellistä ja tulee suoraan sydämestä.” Yhtyeen jäsenten henkilökemiat ovat toimineet ensimmäisistä harjoituksista asti poikkeuksellisen, jopa maagisen hienosti ja siksi musiikkikin on noussut ja nousee joka kerta uusiin korkeuksiin.

Why Not:in keikat ovat elämyksiä, koko setin kestäviä yhtäjaksoisia ja intensiivisiä musiikillisia matkoja, joissa kappaleet nivoutuvat kiinni toisiinsa improvisoitujen välisoittojen avulla. Keikat ovat joka kerta erilaisia ja vangitsevat kuulijansa kuuntelemaan ja unohtamaan kiireet ja maalliset murheet. Musiikki on parhaimmillaan universaalia ja siitä tässäkin on kyse. Ihmiskunnan tulisi puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä yhdessä tästä planeetasta parempi paikka. Why Not do it now?

Mikko Pettinen Why Not:in debyyttilevy Two Suites For The Change (tupla cd ja tupla LP) julkaistaan tammikuussa 2020 (Eclipse Music). Why Not on esiintynyt vuoden 2019 aikana jo mm. Lappeenrannan Kultuuritila Nuijamiehessä, Espoon April Jazz Clubilla, Pori Jazzeilla, Jazz Espa -tapahtumassa ja Rytmihäiriö -klubilla Ravintola Juttutuvassa Helsingissä. Levynjulkaisukiertue tammi-helmikuussa 2020 sisälsi 9 konserttia: Savonlinnassa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Helsingissä, Kotkassa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Porvoossa ja Imatralla.

Mikko Pettinen Why Not:
Mikko Pettinen: trumpetti, flyygelitorvi, kornetti, laulu, efektit, koskettimet,
sävellykset
Joakim Berghäll: baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sello, efektit
Vesa Ojaniemi: basso, ohjelmointi, efektit
Tuomas Timonen: rummut, Sensory Percussion

Yhteys

Mikko Pettinen
+358503510974
mikko.pettinen@gmail.com
www.mikkopettinen.com
www.facebook.com/MikkoPettinenWhyNot

Kuvat

Videot

Spotify

Arviot

”Albumi on musiikillisesti niin rikas ja ketään kosiskelematon, että olin ensimmäisestä kuuntelusta lähtien myyty. Tammikuu on vasta meneillään, mutta kun vuoden lopulla valitaan parhaita jazzlevyjä, Pettisen uutuuden on oltava kärkikahinoissa mukana.”

” Heti ensimmäinen kappale tuo esiin sen, että vaikka Pettinen on johtaja ja useimpien kappaleiden säveltäjä, yhtye kuulostaa täysin tasa-arvoiselta joukolta, joka luo musiikkia yhdessä. Sooloja kyllä soitetaan, mutta pääosassa on kokonaisuus.”

” Huima levy, jossa on 80 minuuttia musiikkia, ja johon upotettu valtava määrä ideoita. Vahva suositus.”

-Erik Ahonen Kulttuuritoimitus.fi

” Why Not on yksi vuosikymmenen lopun mielenkiintoisimmista tulokkaista. Se on kuin laboratorio, jossa kokeillaan sekä uusia teknisiä ratkaisuja että ennakkoluulottomia musiikillisia yhdistelmiä.”

pääpaino oli oikeasti soittamisella ja muusikkoudella. Pettinen on teknisesti huima trumpetisti, ja yhtyeensä muusikot hän on valinnut erityisellä huolella”

” Kaikkiaan nelikko yhdisti akustisen ja sähköisen maailman omaperäisesti. Haussa on ollut uusi maailma, ja synteesi on onnistunut.”

-Pentti Ronkanen Suomijazz.fi

” Trumpetisti Mikko Pettisen Why Not -kvartetti ja sen uusi albumi tarjoaa jazzvuoden alkuun miellyttävän yllätyksen.”

”Yhtye kuulostaa kokoaan suuremmalta, etenkin kun akustisten ja sähköisten soundien yhdistäminen onnistuu nyt poikkeuksellisen luontevasti.”

-Jukka Piiroinen Valonkuvia blogi